Arbetsmarknaden blir allt hårdare, framförallt ungdomarna får känna på hur det är att leva som arbetslös i Sverige. Arbetslösheten har stigit till 8% och väntas fortsätta öka i år. Inte ens en högskoleutbildning garanterar en fast anställning nuförtiden. Många jobb förmedlas via kontakter vilket gör att arbetsmarknaden blir allt annat än dynamisk.
Vikten av att framhäva sig själv går inte att poängtera nog, man behöver synas, sticka ut och vara udda för att kunna ha en chans till ett jobb. Man behöver ha spetskompetenser eller ett jäkla anamma för att imponera på de allt mer kräsna arbetsgivarna. Hur får man då ett jobb idag?
Kontakter
Det kanske viktigaste verktyget nuförtiden är sitt kontaktnät. Man kanske känner någon som känner någon som kan hjälpa till att förmedla en jobbkontakt. Det lönar sig ofta att höra runt om någon vet något. Pröva alla du har, du vet aldrig när du får napp.
Utbildning
En gedigen utbildning är alltid en fördel, rena yrkesutbildningar tenderar att leda till jobb i större utsträckning än vad bredare utbildningar gör. Går du i tankar att utbilda dig, undersök då först hur arbetsmarknaden inom det yrket spås se ut när du är färdigutbildad. Vill du öka dina chanser att komma in på din drömutbildning så kan högskoleprovet vara ett bra alternativ.
Spetskomptens
Att vara extra bra på något område är aldrig fel, eftersom konkurrensen till jobben är så pass stor ges arbetsgivarna en möjlighet att ställa högre krav och sålla hårdare bland potentiella arbetssökande.
CV
Att alltid inneha ett fräscht och uppdaterat CV är väldigt viktigt. Tänk på att, förutom meriter, utbildningar och anställningar, ta med allt som kan anses som positivt och meriterande. Exempel på sådant kan vara: engagemang i förening, volontärarbete eller sportsliga meriter. Inkludera gärna en bild i ditt cv, tänk på att le på den bilden.
Framåtanda
Att som arbetssökande visa sig framåt och utåtriktad är en klar fördel. Detta attraherar arbetsgivaren och signalerar samtidigt att du vill något och är beredd att kämpa för det.
Spontanansökning
Tag gärna med dig ditt CV och bege dig runt till olika företag, de kanske inte har något att erbjuda för tillfället men om du gör ett gott intryck kommer de garanterat att komma ihåg dig nästa gång det är dags att anställa någon.
Andra kanaler
Det finns även andra vägar till jobb, idag är exempelvis internet en stor rekryteringskanal. Det dignar av jobbsökarsidor och det skadar inte att anmäla sig på så många som möjligt. Man ska inte ta för givet att alla tillgängliga jobb finns listade på arbetsförmedlingens hemsida. Man talar idag ofta om de dolda jobben. Med det menas de jobben som aldrig annonseras, de jobb som antingen tillsätts internt eller de jobb som erbjuds de som tidigare visat intresse.
Det viktigaste av allt är att aldrig ge upp, det kan krävas 100 intervjuer, 1000 telefonsamtal och många timmar i både hopp och förtvivlan innan man hittar ett jobb. Med envishet och tålamod är vi övertygade om att alla kan lyckas, lycka till.