Om man följer media i Sverige så har man säkerligen sett att det titt som tätt blossar upp mediauppbåd kring fackförbundens verksamhet på den svenska arbetsmarknaden.
Men vad är det då ett fackförbund gör?
Svaret på den frågan är inte helt enkel eftersom det kan skilja lite på förbundens verksamhet beroende på vilket fackförbund man syftar på. Det finns nämligen ett 60-tal olika fackförbund som alla har olika branschinriktning och således lite olika arbetsuppgifter. Men generellt sett så kan man säga att fackförbundens uppgift är att främja sina medlemmars intressen på arbetsmarknaden. Och detta inbegriper att gå in i medlemmarnas ställe och förhandla med deras arbetsgivare om exempelvis löner, arbetstider, arbetsmiljö och övriga anställningsvillkor. De fackliga representanterna kan även besitta en viss erfarenhet kring lagar och regler som har med arbetslivet att göra såsom föräldrapenning, föräldraledighet, sjuklön och liknande.
Utöver dessa rena fackliga tjänster som man kan få om man går med i ett fackförbund så kan man även få en del övriga tjänster såsom inkomstförsäkring, hemförsäkring, pensionsförsäkring samt rabatt på lån, el och semesterboenden. Hos vissa fackförbund så kan man även få rabatt på Finlandsfärjor och olika typer av utbildningar.
I Sverige så är det ungefär 80 % av de potentiella medlemmarna på arbetsmarknaden som valt att gå med i ett av de 60 fackförbund som finns i Sverige. Detta är en hög anslutningsgrad om man jämför med facklig anslutningsgrad i andra länder. Det största av Sveriges fackförbund är förmodligen Kommunal som har drygt 500 000 medlemmar som jobbar inom kommunen. Ett annat fackförbund som vuxit mycket de senaste åren är Unionen som också har cirka 500 000 medlemmar.
Vidare så är fackförbund ofta organiserade enligt demokratiska principer där de förtroendevalda inom förbunden väljs av medlemmarna på kongresser. Det finns ofta avdelningar som sköter det fackliga arbetet lokalt ute på företag och sedan så finns det en styrelse som sköter det fackliga arbetet centralt och styr förbundets inriktning samt förhandlar om övergripande villkor med fackens motpart, nämligen arbetsgivarföreningar. Fackens verktyg för att kunna påverka villkoren på arbetsmarknaden är kollektivavtal, som innebär att man bestämmer exempelvis vilken minimilön som skall gälla för ett visst yrke och ålder.
Fackförbunden är i sin tur organiserade i övergripande så kallade centralorganisationer. Dessa centralorganisationer är LO, Saco och TCO. LO samlar fackförbund som vänder sig till arbetaryrken, Saco samlar fackförbund som vänder sig till akademiker och TCO samlar fackförbund som vänder sig till tjänstemän.
Hoppas du fått lite mer koll på vad det här med fackförbund är för något via denna artikel!